Beberapa Hal Yang Sering Terlupa Apabila Hendak Melancong

Cuti sekolah sudah pun bermula, ramai diantara kita yang pastinya sudah merancang untuk pergi melancong atau bercuti ke suatu tempat yang diidamkan selama ini. Melancong atau bercuti ke tempat idaman memang sangat mengujakan dan menyeronokkan. Mungkin kerana terlalu seronok anda akan melupakan perkara-perkara penting yang harus dibawa bersama semasa bercuti atau melancong nanti.



gambar hiasan


Diantara barang-barang yang perlu anda bawa dan tak boleh anda lupakan iaitu :


  • Dompet/Beg Duit
Dompet ini adalah perkara yang teramat penting anda bawa, tanpa dompet tentunya anda tak kan boleh melakukan pembayaran atau pun transaksi keuangan. Tak berapa selamat bila anda tak membawa dompet bukan ? apalagi anda bepergian sendiri.


gambar hiasan

  Biasanya apabila melancong atau bercuti ke luar negara, anda memerlukan pasport untuk dokumentasi anda. Tapi apabila anda hanya melancong didalam negara sahaja, ianya tidak memerlukan pasport. Jika anda berada di luar negara dan mengalami kehilangan pasport, anda diharapkan membuat laporan kepada kedutaan yang berada di negara yang anda kunjungi pada saat itu.


gambar hiasan


Apabila melakukan perjalanan jauh, mestinya kita membawa bersama kunci. Tetapi jangan sampai terlupa untuk mengunci rumah anda elok-elok dan  pastikan rumah dalam keadaan aman semasa anda pergi. Apabila anda ada tempat rahasia untuk menyimpan kunci rumah anda, pastikan anda tidak lupa tempat menaruh kunci tersebut. 



kunci rumah


Memang tidak dinafikan bahawa vitamin memang harus senantiasa dibawa kemana sahaja. Ianya penting agar anda senantiasa sihat dan ceria. Disamping itu vitamin juga boleh megelakkan anda daripada jangkitan atau penyebaran pelbagai penyakit. 




vitamin shaklee


Kacamata bukan sahaja untuk anda yang alami rabun, tetapi kadangkala boleh melindungi mata anda dari terik matahari dan debu ketika bepergian. Juga tak kalah pentingnya kacamata digunakan sebagai gaya penampilan anda.



bergaya dengan kacamata

  • Tiket Perjalanan
Tiket perjalanan adalah penting sekali, dan oleh itu janganlah sampai anda melupakan tiket ini. Kerana tanpa tiket pastinya anda tidak akan boleh memulai perjalanan anda. Boleh juga setelah kehilangan tiket anda membeli semual tapi ianya tentu akan mempengaruhi bajet anda.


gambar dari jalanjajanhemat.com


Inilah yang ramai orang selalu terlupa, jangan kan untuk bepergian bercuti, kita sering terlupa apabila sibuk bekerja sampai lupa membawa balik kerumah. Kadang kita sudah beberapa kali membeli charger atas alasan yang sama iaitu lupa membawa. 


mobile charger


Telepon bimbit sangat perlu untuk hubungan komunikasi anda. Oleh itu jangan lupa untuk membawa telepon bimbit anda bersama. Selain itu telepon bimbit pun mempunyai fungsi yang boleh mengambil gambar dan boleh anda gunakan untuk update status dimana anda berada ketika bercuti nanti. Ala-ala nak berinstagram atau ber fb pun pasti boleh. 



telefon bimbit

Banyak sebenarnya yang perlu anda ingat semasa bepergian atau melancong, agar perjalanan anda akan lebih menyenangkan dan selesa. Yang paling penting jangan bawa barang yang tak perlu untuk mengelakkan pembaziran. Diharapkan perjalanan yang anda rencanakan akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang apa masalah. 


Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja... hanya klik sahaja disini : 



 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus  Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

Comments

  1. Tips berguna. Boleh digunakan bila nak pergi melancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila jangan lupa ya bila melancong ingat pesanan ini dear Noor Asiah..

      Delete
  2. tips abang saya yang jenis traveller, letak checklist dalam luggage. pergi dan nak balik tu dia akan check satu persatu

    ReplyDelete
  3. Memang kadang-kadang ada je barang yang terlupa bawa bila kita pergi melancong. Kena buat list nampaknya ni.
    Pengedar Shaklee Semenyih 

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula ...kadang saking teruja jadi hilang semua list yang nak kita bawa kan illa...? oga tips ini akan memudahkan kita nanti bila di berikan trip shaklee, aaminnn...hiihih

      Delete
  4. Power bank agak2 boleh masuk sama x? Hehee..Tak pernah lagi travel jauh2. Kalau nak g mana2 nanti boleh la apply tips nie..tq nila

    JommSihatDanCantik -> SERLAHKAN KEJELITAAN SEBENAR KULIT ANDA

    ReplyDelete
  5. Kadang2 kalau nak jalan jauh memang rasa serba tak kena..tamah lagi kalau berjalan ke tempat yang kita tak pernah pegi...

    Kepentingan Minyak Ikan Pada Wanita Hamil

    ReplyDelete
  6. Biasa 2-3 hari sebelum bercuti, saya pastikan barang2 dh siap sedia..mmg tak suka buat keje last minute

    KU TUNGGU KEHADIRANMU

    ReplyDelete
  7. Itulah kaki tengah gatal ni nak berjalan. Hehe. Tq nila atas tips best pergi melancong ni :)

    ReplyDelete
  8. Tip yg berguna.perlu buat checklist sblm nak pergi melancong.

    ReplyDelete
  9. Tips yg sangat bagus sebab memang ramai di kalangan kita asyik lupa benda2 penting ni kan?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ROKOK MAMPU MEMBAWA 6 PERUBAHAN FISIK YANG MENGERIKAN

Istimewa Menyambut 100 Tahun Vitalea

Pembesaran Kelenjar Prostat Boleh Menyumbat Saluran Kencing