Phat Phet Teman Sejati Nasi Putih Panas
Hari ini rasanya nak kongsi satu resepi kat kawan-kawan semua. Dah lama nak buat resepi ni, tapi tak berkesempatan. Kali ini saya buat sempena ade ayah mertua yang berkunjung ke rumah kami. Ayah nak makan pat pet. Apakah phat phet ini ?
Phat Phet |
Phat phet makanan yang berasal dari Thailand. Masakan ini berasaskan daging, apabila anda adalah seseorang yang alergik daging atau tak suka makan daging, anda boleh ganti dengan ayam. Tanpa panjang lebar saya teruskan sahaja dengan bahan-bahan yang boleh anda sediakan diantaranya yaitu;
Bahan yang harus di haluskan
Kunyit
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Chili padi
Belacan
bumbu yang dihaluskan |
Daging yang sudah direbus dan dipotong slice
daging yang dipotong slice |
Kacang panjang yang di potong lebih kurang dalam 2.5 cm panjang
potong agak-agak 2,45 cm |
Daun limau
Garam dan penyedap rasa secukupnya
Baiklah pertama kali kita boleh tumiskan dulu bahan yang telah dihaluskan tadi. Tumis sampai naik harum dan masukan daun limau. Setelah naik harum anda boleh masukan kacang panjang. Anda boleh gaulkan hingga kacang panjang agak setengah masak, lalu masukan daging yang telah di rebus dan dihiris tipis tadi. Kacau sampai bumbu meresap dan masukan garam dan penyedap rasa secukupnya. Kecikkan api dan kacau sampai kelihatan sudah rata dengan bumbu. Apabila nampak bunbu sudah meresap ke dalam daging, anda boleh tutup api dan hidangkan menu anda di meja makan. Sangat mudah sekali bukan..? Semua orang boleh guna resepi ini untuk menu makan siang anda.
Kacang panjang boleh anda ganti dengan cendawan bila anda tidak menyukai kacang panjang. Sampai disini dulu resepi saya kali ini. Mudah-mudahan anda semua boleh mencubanya di dapur masing-masing. Anda boleh makan hidangan Phat Phet ini dengan nasi putih panas, tomyam ataupun sayur kangkung. Memang menyelerakan, selamat mencuba.
Phat Phet |
Wahh sedapnya..makan nasi panas2 ni mmg best.
ReplyDeleteJemput baca: RESEPI MINUM PETANG YANG PALING TAK DAPAT DILUPAKAN
Memang meletups ida makan ngan nasi panas.....huwaaa..pedasss terangkat.
DeleteTerliur..mesti tak toleh dah kalau dah makan ni..Hmm sedap
ReplyDeleteerti penuaan
Cuba Zoe....memang mantopsss...
DeleteAkak saya biasa masak phat phet..tapi guna ayam...
ReplyDeleteIndeks Glisemik Rendah
Boleh nini ..tukar ngan ayam pon ok jugak.
DeleteFirst time dengar nie. Macam sedap jerr..macam nak buat jerr.hihii
ReplyDeleteJommSihatDanCantik -> TIPS DIET UNTUK PESAKIT KENCING MANIS
Nurul jangan sampai tak buat...sedap ni....hehehehe
DeleteNila memang pandai masak ya...untung ayah mertua cakap je nak makan apa, menantu mesti boleh buat.
ReplyDeletekeistimewaan gla complex
Heheheh....saya tak pandai la masak -masak nie...suami tolong ajar ...
DeleteWahhh nak try phat phet ni. Mmg nak mencuba lagi pelbagai masakan daging ni
ReplyDeleteMesti cuba kak lia....sedap phat phet ni...
DeleteBahan-bahan ringkas dan nampak mudah..cewah mudah konon,hehe...In Shaa Allah nanti boleh cuba resepi ni..tq dear 4sharing
ReplyDeleteTry la rose....campak-campak jer ni...hihihi....sya pon baru belajar ngan suami cara buat ni...
DeleteWahh.. Sedapnyaaa.. Sy Suka mkann Thai.. Kalau k.teow Siam lagi Suka Sgt sgt.. Kak Nila blh kongsi resepi dia.. RESVERATROL : ELAK ANDA MATI CEPAT
ReplyDeleteWahhh sedapnya keutiau siam tu....sila ambik resepi ni fisha.....mesti sedap...heheh
Deletepat pet..bunyi pelik tapi ni boleh masuk dengan selera orang malaysia.ringkas dan cepat nak buat
ReplyDeleteAPA DAH JADI DENGAN PERUT BERANGIN
Tak sampai 20 menit syira.....cepat ringkas dan sedap..
DeleteHehe peliknya nama. Teringin nak try. :)
ReplyDeleteMemang pelik...tapi rasanya sedap dan unik..
DeleteSedap je rupe nyer...lapar lah pulak.nk jgak lah try nnti.tq kak nila share resepi.
ReplyDeleteSila sue.....mesti cuba yaa...tak rugi...memang sedap...hihi
Deletetak pernah dengar nama menu ni....
ReplyDeletetpi menarik jugak utk dicuba
berkesankah omega guard?
wah resepi baru ni..tak pernah dengar hehehe..lepas ni bolehlah cuba
ReplyDeletenampak macam rendang yang dicampur sayur..harus cuba nih..yang penting cukup nutrien ni. Sayur cukup!
ReplyDeleteBuat lauk pantang pun boleh ni..tolak kacang panjang jek la
ReplyDeleteRisau Kena Potong Kaki
Memang sedap.. senang rupanya bahan2 dia.. selama ni tau makan je.. hehehe
ReplyDeletesedapnye...pertama kali dengar nama resepi nie..
ReplyDeleteBACA DI SINI JIKA ANDA FOBIA MAKAN UBAT