Petua Masak Bubur Kacang Hijau Dengan Segera

Rata-rata dari kita semua menyukai bubur kacang hijau kan..? Apa yang terkandung dalam kacang hijau...apakah elok untuk kita makan bubur kacang hijau ini...Manfaat kacang hijau banyak sekali untuk kesihatan tubuh kita. Diantaranya yaitu :

  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah kita dengan rajin mengkonsumsinya setiap hari.
  • Mencegah kanser payudara
  • Membantu mengatur hormon setelah anda menopous
  • Memperlancar pencernaan
  • Membantu penyerapan protein dalam tubuh
  • Sebagai sumber energi
  • Memaksimalkan sistem saraf
  • Sebagai anti oksidan
  • Membantu pembentukan sel-sel tulang
  • Membantu pembentukan sel-sel baru
  • Dan banyak lagi manfaat kacang hijau ini yang tak dapat saya tuliskan satu persatu.


Kebanyakan dari kita suka makan bubur kacang hijau di waktu petang hari.  Bubur kacang hijau boleh dimakan bersama dengan roti kosong agar tidak terlalu manis. Macam keluarga saya juga selalu masak bubur kacang hijau ini dikala petang. Kanak-Kanak sangat suka sekali. Tetapi kadang-kadang saya terlupa merendam terlebih dahulu, sehingga  proses pembuatan bubur  kacang hijau akan menjadi lama, sebab harus menunggu kacang hijau empuk setelah direndam beberapa jam.


Pada entry kali ini saya ingin berkongsi kepada anda semua tentang bagaimana agar kacang hijau boleh segera di masak sehingga tak perlu di rendam. Tentunya tanpa direndam proses pembuatan bubur kacang hijau akan cepat masak. Nah sekarang bagaimana agar bubur itu tak keras kacang hijaunya..? Kerana kita tidak merendamnya terlebih dahulu...mustahil kacang itu akan lembut kan. Senang sahaja jawabannya.  Yaitu dengan cara menggoreng tanpa minyak atau dengan kata lain menyangainya terlebih dahulu. Bagaimana caranya.? Ya caranya mudah sekali. Dengan menggoreng kacang tadi tanpa minyak dan kacau sampai kacang nampak agak ringan dan wangi. Setelah itu masukan air secukupnya dan biarkan ia sampai mendidih.


Setelah air rebusan tadi mendidih masukanlah santan serta selembar daun pandan. Setelah mendidih masukan sedikit gula sesuai dengan keinginan dan citacrasa anda. Selepas air mendidih, bubur kacang hijau sudah siap untuk disajikan. Begitu mudah dan cepat bukan.? Nah sekarang anda sudahpun mengetahui bagaimana memasak bubur tanpa harus merendam terlebih dahulu. Nah mulai hari ini beralihlah ke cara yang praktis ini. InsaaAllah info dan tips yang saya kongsikan kali ini bermakna bagi anda semua. Aamiin...ya rabbal alamin...


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : barangan baby qaseh firdaus Email : ct_rania@yahoo.com

Comments

  1. tips yang sangat baik. terima kasih kerana berkongsi

    http://bit.ly/1qFu54X

    ReplyDelete
  2. suka kacang satu lagi tu...saya buat tapi terus rebus jer heeee jenih gak nak tunggu empuk..kalau nak rendam semalam pun rasa takut besok sy boleh jadi si pemalas heee...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Harga Promosi 3 Produk Serentak Pada Januari Ini Yang Pastinya Menguntungkan Pelanggan

Bagaimana Nak Tahu Kanak-kanak Itu Hiperaktif

Kurus Dengan Teknik Yang Mudah Dan Berkesan Tanpa Bahan Terlarang